Meubelwielen

Sommige meubels hebben poten, andere verplaats je eigenlijk nooit. Dan is er nog een categorie meubels waarbij je zou willen dat je ze bij tijd en wijle makkelijk zou kunnen verplaatsen. Met een meubelwiel is dat laatste zonder meer mogelijk. Meubelwielen zijn kleine zwenkwieltjes die 360 graden in de rondte kunnen draaien. Ze zijn klein genoeg om niet direct op te vallen, maar ze zijn wel heel makkelijk als je een kast, stoel of bank makkelijk wilt kunnen verplaatsen. Vooral in settings waarbij regelmatig een nieuwe indeling wordt gemaakt zijn meubelwielen een uitkomst. Bij zwenkwiel-verkoper hebben we meubelwielen met verschillende bevestigingsmechanismes.

Waar moet je op letten bij het kopen van een meubelwiel?

Je koopt meubelwielen standaard in een set van vier stuks. Op het moment dat je ze binnenkrijgt, schroef je ze vast aan de hoeken van je meubel en klaar is kees. Toch is het wel handig om iets meer te weten over de eigenschappen van deze wielen voordat je ze online bestelt. Meubelwielen zijn namelijk goedkoop en praktisch, maar niet voor iedere situatie en ook niet voor ieder meubelstuk geschikt. Aandachtspunten zijn onder meer het maximumgewicht, het materiaal en de vraag of je een meubelwiel met of zonder rem wilt kopen. We leggen je hierna de verschillen tussen de diverse wielsoorten uit.

Materiaal

Zwenkwielen in het algemeen bestaan uit meerdere materiaalsoorten. Veel wielen worden gemaakt van rubber, terwijl de goedkopere varianten vaak uit kunststof bestaan. Ook bij meubelwielen is dit vaak het geval. De reden hiervoor is simpel. De meeste mensen verplaatsen hun meubels maar zeer zelden en waarom zou je kiezen voor een duurder wiel als je hem toch zelden gebruikt. In vrijwel alle gevallen geldt dit inderdaad. Maar ben jij toevallig iemand uit die tien procent gebruikers die wel regelmatig met meubels aan het rijden is, dan is het wellicht aan te raden om verder te kijken bij de wat sterkere soort zwenkwielen in plaats van bij de standaard meubelwielen. Een tweede reden om te kiezen voor rubberen meubelwielen is wanneer je een houten vloer hebt in plaats van vloerbedekking. Rubber is minder schadelijk voor het hout dan een kunststof wieltje.

Maximum gewicht

Een wiel heeft meestal een maximum draaggewicht, bij een wiel voor meubels bedraagt dat zo’n 20 kilo. Het maakt daarbij niet uit of je een meubelschroef koopt met een boutschroef of met een plaatje. Deze 20 kilo is overigens per wieltje. Schroef je vier meubelwielen onder een kast of stoel, dan gaat het dus om maximaal tachtig kilo. Als je snel doorrekent kom je waarschijnlijk snel tot de conclusie dat het gebruik van standaardwielen onder een luxe fauteuil tot problemen kan leiden. Zelfs zonder het gewicht van de stoel erbij wegen veel mensen al meer dan dat. Check dus goed het gewicht van het meubel, voordat je er meubelwielen onder schroeft. Kom je uit op een hoger gewicht, dan is dat geen probleem, maar dan moet je kiezen voor sterkere en vaak ook iets grotere zwenkwielen.

Meubelwiel kopen met of zonder rem

Meubelwielen kun je kopen met of zonder rem. De vraag is natuurlijk wanneer je wel of geen rem op je wiel wilt hebben. Bij zitmeubels is het soms fijner om geen rem te hebben. Je kunt de stoel dan makkelijk zo rijden dat hij in een fijne positie staat. Heel anders is het als je meubelwielen onder bijvoorbeeld een boekenkast gaat schroeven. Het liefste wil je dat een kast pas gaat rijden als je er zelf tegenaan duwt en niet eerder. Zijn er kleine kinderen in huis, dan is het nog belangrijker om wielen met een rem te kopen. Je wilt dan niet dat er per ongeluk boeken uit de kast vallen, bovenop het kind. Let er verder goed op dat de remmen van wielen niet supersterk zijn. Ook al staan ze op de rem, trek je enigszins stevig aan de kast dan zal deze toch verschuiven. Dat komt door het geringe oppervlak van de wieltjes, waardoor er weinig wrijving is met de grond.

Bevestigingsmechanisme

Bij meubelwielen kun je kiezen uit twee soorten bevestigingen. Met plaatjes of met boutschroeven. Welke je kiest is vooral afhankelijk van de ruimte die je hebt onderaan het meubel. Qua draaggewicht of sterkte maakt het niet uit. Een plaatje heeft in de hoeken vier kleine gaatjes, waar je schroeven doorheen kunt boren. Bij een boutschroef werkt dit anders. Hier boor je eerst een gat, waarna je de schroef erin kunt draaien. Heb je zware meubels in huis die je toch wilt voorzien van wielen, dan kun je het beste zoeken in een iets zwaardere categorie zwenkwielen. Zo zijn er bijvoorbeeld rubberen wieltjes die onder meer geschikt zijn voor een parketvloer en een maximum draaggewicht hebben van 50 kilo per wiel. Dit is een ideaal alternatief op het meubelwiel, waardoor je ook zwaardere lasten kunt verrijden. Is vijftig kilo nog niet genoeg, dan kun je dezelfde soort meubelwielen ook bestellen met een hoger draagvermogen tot maximaal 160 kilo.

Verschil meubelwiel en andere zwenkwielen

Een meubelwiel is een type zwenkwiel. Toch kan het wellicht verwarrend zijn, omdat je voor sommige type meubels geen standaard meubelwiel kunt gebruiken. Dit geldt onder andere bij het gebruik van een houten vloer, waarbij je beter rubberen meubelwielen kunt kopen en bij meubels van meer dan 80 kilo. Ook bij buitengebruik kun je beter kiezen voor andere zwenkwielen. Kunststof meubelwielen zijn daar überhaupt niet geschikt voor. Bij veel zwenkwielen staat vermeld of ze geschikt zijn voor buitengebruik. Ook het soort kogellager kan van belang zijn. Het beste kies je buiten voor een rollager of glijlager. Deze rijden relatief stroef, maar zijn beter bestand tegen nat weer.

Hulp en advies

Heb je jouw ideale meubelwielen gevonden? Heb je nog vragen over de aanschaf van een meubelwiel of heb je advies nodig bij het kiezen van zwenkwielen? Bel ons dan op nummer 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contactformulier. Heb je de wielen snel nodig? Plaats dan voor 22.00 uur je bestelling. Dan zorgen wij dat jij je bestelling morgen in huis hebt. Mochten de meubelwielen om wat voor reden dan ook niet passen of niet voldoen, dan kun je ze nog retour sturen.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links