Steigerwielen

Het gebeurt vaak dat bij kluswerkzaamheden in en om het huis bepaalde hoogtes niet toereikend zijn. Je kunt natuurlijk gebruikmaken van een ladder, maar als je een stevige ondergrond wilt hebben, geen ladder tegen een muur wilt hebben staan of het plafond moet bewerken, dan komt een kamersteiger goed van pas. Vooral als je deze flexibel kunt verplaatsen door de onderliggen wieltjes. Kamersteigers zijn gemakkelijk te gebruiken voor diverse klusprojecten die je in huis wilt verrichten. Het grote voordeel is dat ze in vrijwel elke ruimte passen, zelfs in een smallere gang. Om de kamersteiger snel en eenvoudig te verplaatsen maak je gebruik van steigerwielen die je onder de steiger kunt plaatsen. Dit soort wielen zijn klein genoeg om op te bergen, maar groot genoeg om de steiger te kunnen dragen en te vervoeren. In onze webshop vind je een aantal verschillende soorten steigerwielen die je per stuk kunt kopen. Bekijk en bestel eenvoudig en snel de producten via onze webshop.

Verschillende uitvoeringen steigerwiel

Steigerwielen zijn er in verschillende maten en uitvoeringen. Vaak zijn ze universeel, wat betekent dat je ze kunt gebruiken bij diverse gangbare merken kamersteigers of rolsteigers. Denk hierbij aan de bekendere merken zoals ASC, Skyworks, Maxall en Altrex. Wanneer je een steigerwiel gaat kopen, bepaal je aan de hand van de diameter van een wiel welk formaat je nodig hebt: vaak ligt dit aantal ergens tussen 100 en 200 millimeter. Ook kun je in veel gevallen uit verschillende kleuren kiezen. Er bestaan wielen in basiskleuren zwart en wit, maar er zijn ook wielen leverbaar in kleuren zoals rood en blauw. Het kan handig zijn om gekleurde wielen aan te schaffen. Vaker steken wielen uit langs de steiger. Om te voorkomen dat mensen erover struikelen, kan een felle kleur dus handig zijn, zodat de uitstekende steigerwieltjes goed opvallen. De meeste steigerwielen zijn uitgerust met een kwalitatieve spindel. Met een spindel kun je het wieltje meerdere kanten op draaien en zo gemakkelijker verplaatsen én steviger neerzetten.

Materiaalgebruik steigerwiel

De standaard van steigerwielen bestaat uit metaal en de velg van de wiel vrijwel altijd uit kunststof. De steigerwielen zelf kunnen bestaan uit rubber of kunststof. De meeste wielen worden gemaakt van kwalitatief rubber. De goedkopere varianten worden gemaakt van kunststof. Wanneer je de wielen slechts eenmalig of voor enkele keren gebruikt, hoef je niet per se te kiezen voor de duurste variant. Vaak kopen mensen in dat geval kunststof steigerwielen. Mocht je echter vaker een kamersteiger gebruiken voor bijvoorbeeld je werk of tijdens een verbouwing aan je woning? Dan is het aan te raden om voor een steigerwiel van rubber te gaan. Deze zijn net iets steviger en gaan langer mee dan een kunststof wieltje. Er is nog een andere reden om te kiezen voor rubberen wieltjes. Als je bijvoorbeeld een houten vloer of parketvloer hebt, dan kun je beter gaan voor rubberen wielen. Rubber zal je vloer niet beschadigen tijdens het rijden of verplaatsen, in tegenstelling tot kunststof wieltjes. Rubber is een stuk zachter dan kunststof.

Draagvermogen

Wanneer je steigerwielen aanschaft moet je altijd letten op het draagvermogen: wat kan een wiel dragen en wat is hiermee het maximum aan draaggewicht? Houd er rekening mee dat je per steigerwiel rekent: wanneer je dus vier wielen onder een steiger plaatst, kun je het maximum gewicht berekenen door het enkele gewicht met vier te vermenigvuldigen. Het gemiddelde draagvermogen van een wiel is 50 kilo. Plaats je vier steigerwielen dan kunnen de wieltjes samen al tot 200 kilo dragen. Zorg ervoor dat je dit maximaal gewicht niet overschrijdt. Zo voorkom je dat de wielen overbelasting raken, waardoor er ongelukken kunnen ontstaan met alle gevolgen van dien. Naast het gewicht van de steiger moet je uiteraard ook het gewicht van jezelf (en anderen die op hetzelfde moment de steiger gebruiken) meerekenen. Kom je uit op een hoger gewicht? Dan is het aan te raden om wieltjes te kiezen uit een zwaardere categorie. Het draagvermogen wordt altijd genoemd bij de specificaties van steigerwielen op onze website.

Bevestiging

Je kunt een steigerwiel op verschillende manieren bevestigen aan de kamersteiger of rolsteiger. Bij de producten in de webshop lees je altijd op welke manier ze vastgemaakt kunnen worden. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een stiftbevestiging. Dit is een stevige bevestiging, maar moet wel met uiterste precisie bevestigd worden. Andere mogelijkheid van bevestiging is door middel van een bout. Ook kan dit door een boutbevestiging, een boutgatbevestiging en een plaatbevestiging. Voor welke wieltjes met bevestiging je kiest, hangt vooral af van de ruimte die je onder je steiger hebt en hoe stevig de constructie moet zijn. Qua gewicht maakt de constructie van de soort bevestiging niet zo veel uit. Dan kun je beter jouw focus leggen op het draagvermogen dan op de bevestigingsmogelijkheid. Lees altijd de bijgeleverde handleiding voordat je begint met het opbouwen van een rolsteiger of kamersteiger. Onze producten worden altijd geleverd met zowel een handleiding als een opbouwinstructie. Je kunt een steiger natuurlijk ook buiten gebruiken. Let hierbij wel op dat je steigerwielen koopt die ook voor buitenshuis bedoeld zijn. Zo kun jij veilig aan de slag gaan met een rolsteiger of kamersteiger.

Vragen en advies

Kies een steigerwiel of meerdere steigerwielen die je nodig hebt en ga aan de slag! Heb je vragen of heb je advies nodig bij het kiezen van een steigerwiel? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via dit formulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links