Meubelwielen

Sommige meubels verplaats je eigenlijk nooit. Toch zou je ze bij tijd en wijle wel willen verplaatsen en met meubelwielen is dat mogelijk. Dit zijn kleine zwenkwieltjes die 360 graden in de rondte kunnen draaien. Ze zijn klein genoeg om niet direct op te vallen, maar ze zijn wel ontzettend handig als je een kast, stoel of bank makkelijk wil verschuiven. Vooral in settings waarbij regelmatig een nieuwe indeling wordt gemaakt of bij de schoonmaak is dit een uitkomst. Er worden diverse bevestigingsmechanismes aangeboden om plaatsing in uiteenlopende situaties mogelijk te maken. Ga nu je meubelwielen kopen online of lees verder voor meer informatie.

€ 3,95

Meubelwiel - Fixman - Geschikt voor vloerbedekking

 

  Bevestiging: Boutschroefdraad
  Draagvermogen: 20 kg
  Materiaal wiel: Kunststof
  Geschikt voor vloerbedekking

€ 3,95

Meubelwiel - Fixman - Geschikt voor vloerbedekking

 

  Bevestiging: Plaat
  Draagvermogen: 20 kg
  Materiaal wiel: Kunststof
  Geschikt voor vloerbedekking

Hier kun je op letten bij meubelwielen kopen

Je koopt ze standaard in een set van vier stuks. Vervolgens schroef je ze vast aan de hoeken van bijvoorbeeld je fauteuil of tafel en klaar is kees. Toch is het handig om iets meer te weten over de eigenschappen van deze producten voordat je ze online bestelt. Meubelwielen zijn namelijk goedkoop en praktisch, maar niet voor iedere situatie en ook niet voor ieder meubelstuk geschikt. Aandachtspunten zijn onder meer het maximumgewicht, het materiaal, de montage en de vraag of je een versie met of zonder rem wilt kopen. We leggen je hierna de verschillen tussen de diverse soorten uit.

Materiaal

Zwenkwielen in het algemeen bestaan uit meerdere materiaalsoorten. Veel worden gemaakt van rubber, terwijl de goedkopere varianten vaak uit kunststof bestaan. Ook bij meubelwielen is dit vaak het geval. De reden hiervoor is simpel. De meeste mensen verplaatsen hun inrichting maar zeer zelden en waarom zou je kiezen voor een duurder wiel als je hem toch zelden gebruikt. In vrijwel alle gevallen geldt dit inderdaad. Maar ben jij toevallig iemand die wel regelmatig met huisraad aan het rijden is, dan is het aan te raden om verder te kijken bij de wat sterkere rubberen soorten elders in ons assortiment. Een tweede reden om te kiezen voor een rubberen uitvoering is wanneer je een houten vloer hebt in plaats van vloerbedekking. Het zachte rubber is minder schadelijk voor het hout dan een harder kunststof wieltje.

Maximum belasting per wiel en in totaal

Een wiel heeft meestal een maximum draaggewicht, bij een wieltje voor meubels bedraagt dat zo’n 20 kilo. Het maakt daarbij niet uit of je een model koopt met een boutschroef of met een plaatje. Deze 20 kilo is overigens per stuk. Schroef je vier onder een kast of stoel, dan gaat het dus om maximaal tachtig kilo. Als je snel doorrekent kom je waarschijnlijk snel tot de conclusie dat het gebruik van deze uitvoeringen onder een luxe fauteuil tot problemen kan leiden. Zelfs zonder het gewicht van de stoel erbij wegen veel mensen al meer dan dat. Check dus goed het gewicht van het meubel, voordat je een keuze maakt. Kom je uit op een hoger gewicht, dan is dat geen probleem, maar dan moet je kiezen voor sterkere en vaak ook iets grotere uitvoeringen.

Met of zonder rem

Meubelwielen kun je kopen met of zonder rem. De vraag is natuurlijk wanneer je er wel of geen rem op wilt hebben. Bij zitmeubels is het soms fijner om geen rem te hebben. Je kunt de stoel dan makkelijk zo rijden dat hij in een fijne positie staat. Heel anders is het als je ze onder bijvoorbeeld een boekenkast gaat schroeven. Het liefste wil je dat een kast pas gaat rijden als je er zelf tegenaan duwt en niet eerder. Zijn er kleine kinderen in huis, dan is het nog belangrijker om wielen met een rem te kopen. Je wilt dan niet dat er per ongeluk boeken uit de kast vallen, bovenop het kind. Let er verder goed op dat de remmen niet supersterk zijn. Ook al staan ze op de rem, trek je enigszins stevig aan de kast dan zal deze toch verschuiven. Dat komt door het geringe oppervlak van de wieltjes, waardoor er weinig wrijving is met de rem en trouwens ook de grond.

Bevestigingsmechanisme

Je kunt kiezen uit twee soorten bevestigingen. Met plaatjes of met boutschroeven. Welke je kiest is vooral afhankelijk van de montagemogelijkheden. Qua draaggewicht of sterkte maakt het niet uit. Een plaatje heeft in de hoeken vier kleine gaatjes, waar je schroeven doorheen kunt boren. Bij een boutschroef werkt dit anders. Hier boor je eerst een gat, waarna je de schroef erin kunt draaien. Heb je zwaar meubilair in huis dat je toch wilt voorzien van wielen, dan kun je het beste zoeken in een iets zwaardere categorie. Zo zijn er bijvoorbeeld rubberen wieltjes die onder meer geschikt zijn voor een parketvloer en een maximum draaggewicht hebben van 50 kilo per wiel. Dit is een ideaal alternatief op de standaard versies, waardoor je ook zwaardere lasten probleemloos kunt verrijden. Is vijftig kilo nog niet genoeg, dan kun je dezelfde soort ook bestellen met een hoger draagvermogen tot maximaal 160 kilo.

Verschillen tussen meubelwielen en andere zwenkwielen

Meubelwielen zijn altijd zwenkwielen. Toch kan het wellicht verwarrend zijn, omdat je voor sommige type meubels geen standaard meubelwiel kunt gebruiken. Dit geldt onder andere bij het gebruik van een houten vloer, waarbij je beter rubberen wielen kunt kopen en bij zwaar meubilair. Ook bij buitengebruik kun je beter kiezen voor een andere soort. Kunststof versies zijn daar überhaupt niet geschikt voor. Vaak staat vermeld of ze al dan niet geschikt zijn voor buitengebruik. Ook het soort wiellager kan van belang zijn. Het beste kies je buiten voor een rollager of glijlager. Deze rijden relatief stroef, maar zijn beter bestand tegen nat weer.

Hulp en advies

Heb je nog aanvullende vragen of heb je advies nodig bij het maken van de juiste keuze? Bel ons dan op nummer 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contactformulier.

Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,2
Perfect "Eerste bestelling, keurig en snel afgeleverd voor herhaling vatbaar zeer tevreden." 9,2
Uitstekend "Groot assortiment zwenkwielen, prima kwaliteit en snelle service." 9,8
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links